Spottswoode Winery - a Family Wine Estate

Spottswoode Winery

Spottswoode er et af de vinerier der har været med til at tegne Napa Valley i længst tid. Oprindeligt grundlagt i 1882 af May og George Spottswoode.

I dag er det familien Novak der ejer og driver Spottswoode i Napa Valley. Mary og Jack Novak købte gården i 1972 og frigav den første rene cabernet sauvignon i 1982, præcis 100 år efter gårende blev grundlagt. Marys datter Beth Novak Milliken driver i dag gården, sammen med sin datter Lindy. Målet er først og fremmest at levere en helt klassisk cabernet sauvignon, fra druer der høstes på den økologisk drevne vingård. Derudover produceres der et par andre vine, mest kendt er sauvignon blanc, der er kombineret af druer fra både Napa Valley og Sonoma.

Da Spottswoode har været økologisk siden 1985 så er det en af pionererne på dette område i Napa Valley. Alle 42 acres passes med stor respekt for den omkringliggende natur, for at sikre fremtiden og rene elegante vine.

Smagsmæssigt er Spotswoode cabernet sauvignon meget i sin egen stil, med en rød tråd der går gennem alle årgangene. Senest demonstreret ved en 20 årganges vertikal smagning foretaget sammen med anmelderen fra The Wine Advocate, Robert Parker. Smagningen bekræftede dels evnen til at udtrykke årgangen, men også til at vise det unikke terroir her i St. Helena. Første årgang med 100 point var 2002, hvilket også viser hvor længe man har haft det høje niveau.

2021 Spottswoode, Sauvignon Blanc

En vin hvor Spottswoode ønsker at vise den største kompleksitet fra denne drue. Druerne er høstet i både Sonoma og Napa Valley. Dels fra egne vinmarker, men også fra andre familieejede vingårde. Gæringen er foretaget i mange forskellige beholdere, for at tilføre yderligere kompleksitet og balance til vinen. Noget i ståltank, noget vin inye franske fade, én amphora og resten på cementtanke. Siden sin første årgang i 1984 har denne været regnet blandt de bedste hvidvine fra Napa Valley.
Vinen kommer op af glasset i mange lag, hvor først tropisk frugt sniger sig frem, derefter blomster, krydderier og lidt noter fra fadets indvirkning. Det er en frisk hvidvin, med stor smagsintensitet. Denne kan nydes til intense fiskeretter, eller modne oste.

2019 Spottswoode, Estate, Cabernet Sauvignon, Napa Valley

Dette er topvinen fra Spottswoode, vinen der har skaffet og bevaret berømmelsen. Cabernet sauvignon, suppleret med mindre dele cabernet franc og petit verdot. Alle druer er høstet fra gårdens egne marker i St. Helena i Napa Valley. De økologisk dyrkede marker leverer perfekt råmateriale til en af landets ikoniske vine. Vinen er lagret i 20 måneder på delvist nye franske egetræsfade.

Vinen er elegant, mere end tung. Her er noter af solbær, ristet tobak og masser af dybde. På et ungt stadie kræver denne en dekantering, med alder viser den sin storhed. Der opbygges masser af lag i vinen, som slutter tørt med god struktur.

98 point fra The Wine Advocate, Robert Parker “Medium-bodied, elegant and tightly wound, the palate shimmers with SO MUCH energy, featuring layer upon layer of floral, savory and crunchy black fruit notes, finishing long and minerally.”