Illahe winery - En skult Perle i Oregons Vinland
Illahe Vineyards & Winery er det smukkest vineri, beliggende i bakkerne i Willamette Valley. Det er en oplevelse at køre i disse bakker, følge konturerne og mærke hvordan hver enkel AVA adskiller sig fra de andre. Turen mod Illahe Winery foretog vi i september 2023 og solen stod højt på himmelen. Vi kørte fra den større hovedvej endnu et hak mod vest ad de mindre veje. Lige rundt i et sving og så mødte vi Illahes vinmarker der stod smukt og med masser af liv mellem rækkerne. Inden vi tager dig med gennem markerne, op mod vineriet, så lad os se lidt på området
Mount Pisgah, Polk County, Oregon AVA
Vi befinder os nu i den 23ende AVA i Oregon, som hedder Mount Pisgah, Polk County, Oregon AVA. Det er et område der generelt ligger højt, ca. 20 minutters kørsel fra Salem by. Vinmarkerne er plantet på gammel Siletz aflejringer, som er noget af det ældste klippe der er i Oregon. Den hårde jordbund og den kraftige vind, påvirker druernes smag i den sidste ende. Klimaet er lidt varmere end i mange andre underområder, hvilket er med til at give høj modnehed i druerne.
I alt er der beplantet 236 hektar vinmarker, af de 2237 hektar muligt. Så dette er absolut et område med stort potentiale. De omkringliggende marker er i dag beplantet med korn og andre afgrøder. De mest plantede druesorter i Mount Pisgah, Polk County er Pinot Noir og Pinot Gris. Der er dog også mindre mængder af andre primært grønne druesorter.
Vores køretur fortsætter gennem porten og op gennem vinmarken. Vinmarkerne står med næsten fuldmodne druer og udtørret mellem rækkerne. Man kan se rester af afgrøder, som ikke har overlevet den seneste varme periode. Druerne smager vi på, de er lækre og søde.
Vi modtages med åbne arme af Brad og Bethany, der ejer og driver Illahe Winery. I den bagende varme var det perfekt at starte med et velskænket glas Cap Fizz med udsigt over markerne. På den store plads foran vineriet lå der også egetræsfade stablet. Alle fade rengøres på denne årstid, så de er klar til årets nye vin til lagring. Hos Illahe bruges der en stor andel af gamle fade, for at beholde mest mulig frugt i vinene.
Vi føres ind i fadkælderen, der er skåret ud i bjerget. Kølig og mørk, helt perfekte betingelser for de vine der ligger her og modner på fadene. Brad skænker os pinot noir fra forskellige fade, for at vise os diversiteten i deres vine. Vi smager også Viognier og Chardonnay med stor kompleksitet. I vineriet ser vi deres cykler som de bruger som pumper. Her bruges et minimum af elektricitet, for at være så bæredygtige som muligt. En rundtur i vinmarkerne for at smage flere druer og så til sidst til smagerummet for at teste de nyeste årgange.
Historien om grundlæggelsen af Illahe
Illahe Vineyards, en skjult perle i Oregons vinland, blev grundlagt af Lowell og Pauline Ford i slutningen af 1990'erne. Lowell, der var vokset op på en gård i Willamette Valley, blev fascineret af vinproduktionens potentiale og ønskede at skabe noget, der forbandt hans kærlighed til jorden med hans passion for vin. Sammen med Pauline fandt han en ejendom i Dallas, Oregon, som de kaldte Illahe Vineyards, opkaldt efter det gamle Chinook-ord for "jord" eller "sted." I vinsprog kalder vi ofte dette for ”terroir” altså det der påvirker hvordan vinen smager.
De startede med at plante deres første vinstokke i begyndelsen af 2000'erne og valgte en usædvanlig tilgang til vinproduktion ved at fokusere på bæredygtighed og traditionelle metoder. En af de mest fascinerende aspekter ved Illahe Vineyards er deres brug af heste til pløjning og transport af druerne fra marken til vingården. Dette ikke blot reducerer deres CO2-aftryk, men forbinder også familien med en dybere forståelse af naturens cyklusser og rytmer. De er også kendt for deres vilde gærfermentering og fraværet af kunstige tilsætningsstoffer i deres vine, hvilket giver et autentisk udtryk for det terroir, hvor druerne dyrkes. Denne tilgang bruger de stadig meget og især deres ”1899 Project” viser hvad man kan, uden at bruge elektricitet til fremstillingen.
Illahe er i dag certificeret bæredygtigt efter flere forskellige regler i Oregon. Målet er at være så bæredygtige som muligt. Naturvin kalder de det ikke selv, men deres tilsætning af svovl er på et absolut minimum også.
Sammen med deres sønner, Brad og Nathan, har de skabt en vingård, der kombinerer tradition og innovation. Illahe er nu kendt for sin fremragende Pinot Noir og eksperimenterende vine som Viognier og Grüner Veltliner. For familien Ford handler det dog ikke om priser, men om kærligheden til jorden og det sted, de har skabt.
For os hos Americanwine er dette fantastiske vine, fyldt med personlighed, bygget på modne druer. Nyd især deres pinot noir, og til samlingen af de bedste vine bør du ikke snyde dig selv for 1899 project pinot noir.