Hvad er pet nat?

Pet nat er vine, der er let mousserende, ofte fremstillet i en mere funky stil end normale mousserende vine. Som udgangspunkt er de knastørre, men med en meget frugtdomineret stil. De skal anses som en mere afslappet vin med bobler. Det er vine til situationer uden at skjorten er knappet helt op i halsen og vi gerne må grine og have det sjovt.

Historien bag pet nat vine

Pet nat er den originale type af mousserende vin, som blev fremstillet inden englænderne opfandt champagnemetoden. Metoden har flere navne, men kendes i dag mest som pet nat, som er en forkortelse af pétillant naturel, altså naturligt perlende vin. Du kan se flere forskellige navne på etikkerne af denne type vin. Méthode ancestrale, eller pétillant original som begge kraftigt antyder denne som den originale måde til mousserende vine.

Her er pet nat i dag

I dag er det især Loiredalen i Frankrig, som er fremherskende på markedet, men i de senere år har vi set pet nat fremstillet i mange områder. I USA ses den fra kyst til kyst, hvor producenter vil tilbyde en frisk og simpel sprudlende vin, der kan nydes med et stort smil. Visse typer er grumsede i flasken, som et resultat af fremstillingen, andre fremstår helt rene og klare. Som Kelby Russell fra Red Newt i New York forklarer: ”Det er producentens valg om den skal være klar eller grumset, jeg foretrækker en klar udgave.”

Fremstillingsmetoden

Denne type af mousserende vine kan dateres tilbage til 1531 i det sydfranske distrikt Limoux. På denne måde er den kommet før champagnemetoden, som man kan kalde en udvikling af denne originale metode.

En pet nat starter sin gæring i store tanke, ganske som almindelig vin. Herfra overføres den til champagneflasker, hvor den sidste del af gæringen foregår. Under denne alkoholiske gæring, hvor sukkeret omdannes til alkohol, så er kuldioxid et bi-produkt. Ved at tappe vinen på flaske, og lukke flasken med en ølkapsel, så bindes kuldioxiden og dermed boblerne, i den endelige vin. Denne metode skaber en vin, der er tør, men hvor frugten kommer til at dominere i smagen. Ofte vil alkoholen være i den lavere ende, omkring 12%, da der ikke er foretaget en andengæring som med Champagne.

Grumset du kan opleve i pet nat kommer fra de døde gærceller, der har udført deres opgave. Nu ligger de tilbage som slør i flasken, og giver lidt ekstra kompleksitet. En ren version kan fremstilles ved at lave gæringen på en lukket tank og filtrere inden aftapningen.

Med sin kun éne gæring i pet nat, skabes der ikke samme kompleksitet, som med metode traditional, som champagnemetoden rettelig hedder i dag. Med andengæring i flasken, så opstår der en større kompleksitet.

Nyd din pet nat afkølet i et hvidvinsglas. Husk smilet og det gode humør, det følger altid med denne type af vin.

Hos Americanwine har vi pet nat fra New York, fremstillet på pinot noir, samt pet nat fra Oregon, fremstillet på et blend af flere druer.